Pemakanan Sihat Untuk Semua!
Sumber Purin Dalam Makanan.
|
KUMPULAN MAKANAN
|
TINGGI PURIN (150-825mg purin/ 100g makanan)
|
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/ 100g makanan
|
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)
|
|
Makanan perlu dielak
|
Makanan diambil secara sederhana
|
Makanan yang diambil mengikut
keperluan normal
|
|
|
Bijirin dan Produk Bijirin
|
Roti bijirin penuh, oat, bran
gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari
|
Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut
|
|
|
Buah-buahan
|
Asparagus, kekacang, cendawan,
bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
|
Semua jenis buah dan jus buah
|
|
|
Sayur-sayuran
|
Asparagus, kekacang, cendawan,
bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
|
Kebanyakan sayuran
|
|
|
Makanan Berprotein
|
Ikan bilis, sardin, hati, ginjal
lembu, otak, ikan parang, ikan kembung
|
Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang,
lentil ( kacang dal, kacang peas) *Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan
Diet Malaysia
|
Susu dan produk tenusu, telur dan
keju
|
|
Lemak dan Minyak
|
Semua jenis (ambil secara
sederhana)
|
||
|
Sup
|
Ekstrak daging
|
Sup daging
|
Sup sayur
|
|
Lain-lain
|
Yis, minuman beralkohol terutama
bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)
|
Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN
pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastard.
|
No comments:
Post a Comment