Monday, 24 November 2014

INFO KESIHATAN

Kesihatan adalah sangat penting dalam hidup kita. Badan yang sihat akan  memudahkan kita melaksanakan tugasan dipejabat, bersukan dan menikmati   kehidupan dengan lebih selesa dan ceria. Oleh itu eloklah kita amalkan pemakanan yang seimbang  dalam diet seharian kita. Disini ummi ingin kongsikan  panduan pemakanan yang baik untuk kesihatan dan kecergasan kita. Artikel ini adalah info daripada Kementerian Kesihatan Malaysia tentang sumber-sumber pemakanan yang mempunyai kandungan purin  dalam bahan mentah.  Sumber purin yang tinggi dalam makanan  akan menghasilkan asid urik yang tinggi dalam badan  dimana ia  boleh menyebabkan berbagai jenis penyakit kronik. Info daripada KKM ini  membolehkan kita memilih sumber makanan yang lebih sihat untuk badan kita supaya kita lebih produktif. Selamat Membaca!
Pemakanan Sihat Untuk Semua!


Sumber Purin Dalam Makanan.
KUMPULAN MAKANAN
TINGGI PURIN (150-825mg purin/ 100g makanan)
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/ 100g makanan
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)

Makanan perlu dielak
Makanan diambil secara sederhana
Makanan yang diambil mengikut keperluan normal
Bijirin dan Produk Bijirin

Roti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari
Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut
Buah-buahan

Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
Semua jenis buah dan jus buah
Sayur-sayuran

Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari
Kebanyakan sayuran
Makanan Berprotein
Ikan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan parang, ikan kembung
Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas) *Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia
Susu dan produk tenusu, telur dan keju
Lemak dan Minyak


Semua jenis (ambil secara sederhana)
Sup
Ekstrak daging
Sup daging
Sup sayur
Lain-lain
Yis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu)

Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastard.

 

No comments:

Post a Comment